Title Image

Waarom een podcast onderdeel moet zijn van je contentstrategie

Ooit verwacht dat radio anno 2019 weer aan een opmars bezig zou zijn? Toch is dat het geval, alleen gebeurt het onder een andere naam, in een iets andere vorm: podcasting. Hoewel de luistercijfers in Nederland nog achterblijven met bijvoorbeeld Amerika en Azië, wordt de podcast door fans al de audiorevolutie van dit moment genoemd.

Interviews, monologen, hoorspelen, reportages. Het zijn de klassieke radiogenres waar podcasts op leunen, maar dan met een groot voordeel. De luisteraar hoeft niet de hele dag afgestemd te zijn op jouw kanaal, maar kan op elk gewenst moment de losse aflevering beluisteren. Dat – en andere aspecten – maakt de podcast een waardevol onderdeel van je contentstrategie.

Waarom het nu een goed moment is om te starten met podcasts.

1

Tijd waardevoller besteden

Ooit geprobeerd om een tijdschrift te lezen tijdens het autorijden? Een video te bekijken terwijl je aan het joggen bent? De enkeling die het heeft geprobeerd, weet dat het niet werkt. Een podcast daarentegen is altijd en overal te beluisteren, wanneer je maar wilt. In de auto, in het OV, tijdens het sporten. Jouw luisteraar hoeft zijn activiteit niet te staken, wil hij jouw podcast kunnen volgen. Daardoor kan hij zijn tijd waardevoller indelen.

2

Inspiratie, informatie, inzicht

De luisteraar van jouw podcast kiest er bewust voor om tijd te investeren in het aanhoren van jouw verhaal. Hij is bij voorbaat geïnteresseerd. Daardoor kun je met een podcast focussen op één onderwerp en wordt het een waardevolle communicatietool. Je gaat de diepte in en overstijgt het oppervlakkige van een snelle post of advertentie. Je hebt de ruimte om de luisteraar te inspireren met jouw filosofie en ideeën. Let wel: het bereik van een podcast is niet te vergelijken met video of tekst, die realiseren een groter bereik.

3

Word een autoriteit

Hoeveel bedrijven in jouw sector hebben een podcastserie? Kijk maar eens om je heen en je zult tot de conclusie komen dat het er (nog) niet veel zijn. Hoewel de podcast al enkele jaren aan een opmars bezig is, zijn bedrijven nog voorzichtig met de inzet ervan. Dus ligt hier voor jou de kans om op een unieke manier impact te maken en een autoriteit te worden in jouw vakgebied.

4

Breid je netwerk uit

Die autoriteit is een kans om je netwerk te vergroten. Luisteraars delen vaak een podcast met iemand waarvan ze weten dat die ook in het onderwerp is geïnteresseerd. Doordat een podcast eenvoudig en snel te verspreiden is – bijvoorbeeld via je eigen socials – liggen ook hier kansen om je netwerk uit te breiden.

Wil je een doelgroep bereiken die niet graag of niet veel leest, dan biedt het laagdrempelige karakter van de podcast uitkomst.

5

Eenvoud en lage kosten

Het enige dat je nodig hebt voor een podcast is een microfoon en een goed idee. Degelijke opnameapparatuur met kwalitatief goed geluid (zonder het gezoem van de airco op de achtergrond!) koop je al voor zo’n 150 euro. Eenvoudige montagesoftware is gratis beschikbaar.

Daarnaast zijn de kosten voor het aanbieden van je podcast gering. Eenmaal online, is de podcast eenvoudig te delen via platformen als iTunes en Spotify. Daar zitten duizenden potentiële luisteraars. Zet dat maar eens af tegen het inkopen van advertenties waarin je lang niet zoveel ruimte hebt om jouw verhaal te vertellen.

6

Vergroot je zichtbaarheid

Een podcast biedt je tal van momenten om je verhaal te delen. Post enkele dagen voorafgaand aan de opname een update waarin je vertelt dat je werkt aan een nieuwe aflevering. Deel na afloop een foto van een eventuele interviewkandidaat. Vat na het uploaden van de aflevering in een kort blogbericht de podcast samen en deel het bericht via socials.

Ontdekken hoe podcasts kunnen bijdragen aan jouw contentstrategie?

Neem contact op met onze redacteur Niels via niels@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Niels van den Hoven About the author