Title Image
Fortelle - Video's in coronatijd? Film zelf!

Video’s in coronatijd? Film zelf

Wat als je in tijden van corona geen cameraploeg over de vloer kunt hebben, maar wel een video wilt maken? Doe het zelf!

Door de coronamaatregelen werken we massaal thuis. We overleggen op afstand en kunnen even geen klanten ontvangen of bezoeken. Nu gaat dat doorgaans prima, maar wat als je juist nu als organisatie snel een video voor social media wilt maken of wilt delen met je collega’s via interne kanalen? Omdat je nu kansen ziet. Niet getreurd. Ga zelf filmen. 5 tips van Fortelle helpen je daarbij.

Zelf filmen met je smartphone is absoluut wat anders dan gefilmd worden door een cameraploeg, maar ook met je smartphone kun je prima beelden maken. De kwaliteit van de meeste huidige smartphones is namelijk prima.

1 Houd het simpel en kort

Het overbrengen van een boodschap met een video dwingt je om die boodschap terug te brengen tot de kern. Onthoud dat video’s van een tot maximaal 1,5 minuut het beste werken. Daarna haakt de kijker vaak af.

2 Teken je video uit

Maak een script! Schrijf de tekst van je boodschap uit en noteer welk beeld je daarbij wilt laten zien. Een script helpt je ook om de lengte van je video te bepalen, je boodschap nog eens goed tegen het licht te houden en dient als blauwdruk voor degene die gaat filmen. Wil je weten hoeveel seconden het duurt om jouw geschreven tekst uit te spreken? Deze website rekent het voor je uit.

3 Ken de techniek en laat die het werk voor je doen

Hier vind je 10 tips voor filmen met je smartphone.

Je hoeft geen expert te zijn om mooie beelden te maken met je telefoon, maar een kleine vingeroefening is wel handig. Leer je smartphone kennen en kijk vooral wat wel en niet werkt tijdens het filmen met je smartphone.

Maak gebruik van handige apps. In Microsoft Teams kun je bijvoorbeeld gesprekken opnemen. Handig voor als je een vraaggesprek tussen twee collega’s in je video wilt.

4 Houd je aan het script

Improviseren is goed, maar improviseren kan je ook extra werk opleveren. Tijdens het filmen (zal ik nog extra beelden opnemen?), maar ook tijdens de montage (kun je het extra beeld wel kwijt in je oorspronkelijke idee?) Daarom is ons advies, houd je aan het script. Je zult merken dat het zo een stuk makkelijker is.

5 Montage

De laatste stap is de montage. Het is het moment waarop jouw idee definitief een video wordt. Online zijn tal van montageprogramma’s te vinden, tegen betaling en gratis, zoals Magisto, VideoShow, FilmoraGo en PowerDirector Video Editor App. Voor monteren op je smartphone is Adobe Premiere Clip zeer geschikt.

Toch hulp van Fortelle nodig?

Wil je de montage toch liever laten doen door een professionele partij? Fortelle helpt je graag. Of wil je sparren over je script of  een stapje verder gaan en een voice-over gebruiken? Neem contact met ons op.

Niels van den Hoven About the author