Title Image

Starten met podcasts. Hoe doe ik dat?

In aflevering twee van deze blogserie over podcasting als onderdeel van je contentstrategie gaan we in op enkele do’s-and-don’ts.

We vertelden eerder dat een podcast relatief eenvoudig te maken is. Toch red je het niet zonder goede voorbereiding. Maar schrik niet. Die voorbereiding is ná het opnemen van de podcast zelf het leukste onderdeel van het hele proces.

Denk na over wat je wil

Stap één is een goed uitgewerkt idee waarin je jezelf de volgende vragen stelt: Wat wil ik bereiken? Wie zijn mijn luisteraars? Wie wil ik daarnaast bereiken? Hoe vaak maak ik een aflevering? Wat is mijn format? Hoe kan ik mijn luisteraars boeien en prikkelen? De antwoorden op deze vragen bepalen de koers van je podcasts.

Maak een serie

Eén podcast is geen podcast. Het maken van één aflevering is als schieten met een losse flodder. Je bouwt pas echt een luisterpubliek op – en boort nieuwe doelgroepen aan – als je een serie neerzet. Spreek met jezelf een minimum aantal afleveringen af.

Kies een thema

Met een podcast wil je jouw expertise laten zien. Denk na over de gebieden waarop jij een expert bent. Het kiezen van een thema zorgt ervoor dat je het voor jezelf en de luisteraar overzichtelijk houdt. Een goed voorbeeld is de podcast Cases van Deloitte Nederland, waarin de organisatie onderzoekt hoe internet en technologie ons leven veranderen. De volgende stap is het onderverdelen van dat Grote Thema in behapbare categorieën. Zo richt Deloitte zich in seizoen 1 van Cases (alsof het een Netflix-serie is) op cybersecurity, een van Deloittes specialismen.

Kies een onderwerp per aflevering

Een heldere structuur is essentieel bij storytelling. Zeker bij het maken van radio (wat podcasting in wezen is) draait het om duidelijkheid voor je luisteraar. Waar gaan we het dit keer over hebben? Wie gaan we spreken? Waar leidt dat toe? Beperk je tot één onderwerp per aflevering. Heb je het idee dat je te veel afwijkt van de rode draad? Misschien zit er een extra aflevering in dit onderwerp!

Denk aan vormgeving

Wat wordt het beeldmerk van mijn podcast? Hoe leid ik elke aflevering in? Hoe sluit ik hem af? Zorg dat je podcastaflevering herkenbaar is, in beeld en geluid. Maak een begeleidend logo. Kies een leader (introtune). Denk na over een standaard introtekst waarin je in elke aflevering kort de hele serie neerzet en verwijst naar bijvoorbeeld je website. Tip: kijk eens naar de structuur van een tv-programma als Wie is de Mol?

Maak het persoonlijk

Een luisteraar moet zich thuis voelen bij jouw podcast. Daarvoor is herkenbaarheid van belang, maar ook de persoonlijke touch. Kies voor één host die je hele serie presenteert. Maak de host belangrijk, als baken van herkenbaarheid voor je luisteraars.

Regisseer je verhaal

Er zijn tal van voorbeelden van goede podcasts waarin het lijkt of de gesprekspartners zomaar wat aan het kletsen zijn. Alsof de uitzending per ongeluk tot stand komt. Niets is minder waar. Een podcast kent een strakke regie en een script, zoals een documentaire of tv-show. Daarmee houd je tijdens de opname koers en voorkom je dat je aan het einde belangrijke zaken bent vergeten.

Maak geen reclame voor jezelf

Dat jij de podcast maakt is slechts een bijzin in jouw openingswoord. Gebruik de opname niet om jouw producten of diensten te verkopen. Daar zit een luisteraar niet op te wachten.

In de volgende blog kijken we hoe je met podcasts een brede en diverse doelgroep efficiënt kunt bereiken.

Ontdekken hoe podcasts kunnen bijdragen aan jouw contentstrategie?

Neem contact op met onze contentspecialist Niels via niels@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Niels van den Hoven About the author