Title Image

Naam maken met een nieuwe merknaam. In 3 stappen

Een nieuwe naam. Voor een nieuwe organisatie of product? Omdat er een fusie aankomt? Van ‘niets’ naar een naam in drie weken. Fortelle heeft een slimme én snelle aanpak.

Drie stappen naar succes

Het bedenken van een nieuwe naam giet Fortelle in een pragmatisch en efficiënt proces. Het gaat om de juiste creativiteit en inventiviteit die we gericht sturen in drie stappen:

1. Aan de start: brainstorm

Team Fortelle werkt volgens een vaste methodiek, benut de briefing en gaat proactief op zoek naar inspiratie én achtergrondinformatie.

2. Voorstellen namen: drie richtingen

We onderbouwen de sterke namen en clusteren de varianten in herkenbare richtingen. Het begrip ‘kill your darlings’ is een belangrijk onderdeel in deze stap.

3. Uitwerking: definitieve naam

Na de eerste presentatie of feedbackronde werken we de definitieve nieuwe naam uit. Vervolgens kunnen we hier ook een logo en huisstijl bij ontwerpen.

Altijd een naam op maat

De creatie van een nieuwe naam is altijd maatwerk. Natuurlijk heeft elke opdrachtgever specifieke wensen of ideeën. En er is een soort van ‘standaard’ briefing waar de naam aan moet voldoen: uniek, makkelijk uit te spreken, internationaal te gebruiken en – een minimaal vereiste – de URL van de nieuwe merknaam moet beschikbaar zijn.

Even wennen hoort erbij

Een nieuwe naam is altijd wennen. Een andere klank die zich nog even in het gehoor moet nestelen. Bestaande uit nieuwe, soms fictieve en niet-bestaande woorden (neologismen). Er gaat altijd tijd overheen om een nieuwe naam te laten landen. In die fase is het belangrijk het juiste draagvlak binnen de organisatie en ook daarbuiten te realiseren. De juiste introductie en ondersteuning is essentieel, daar denken we met plezier over mee.

Een naam als waardevol bezit

Voorzien van de juiste lading groeit een nieuwe merknaam uit tot een van de meest waardevolle bezittingen van een organisatie. Een sterke merknaam creëren is dan ook een belangrijk startpunt. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen positionering, commerciële aantrekkingskracht en juridische bescherming, samengebracht tot één onderscheidend woordmerk als fundering om een merk op te bouwen.

Namen die genoemd worden

Fortelle creëerde vele namen voor organisaties, instellingen en bedrijven. Een paar recente voorbeelden: Annature (integrale geboortezorg), Microvida (medische microbiologie), Hardwise (hardware/pc’s) en Rezisto (antibioticaresistentie).

Een nieuwe naam nodig?

We staan in de startblokken. Neem contact op met John via john@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

John Brands About the author