Title Image

Infographics: genres en stijlen, soorten en smaken

Ik schreef al eerder over infographics. Wanneer je ze wel en niet wilt maken én hoe je van een vraag of boodschap naar een effectieve infographic komt. Maar er zijn zoveel soorten. Welke kies je? Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden.

Datavisualisatie

Dit is een manier om een grote hoeveelheid data inzichtelijk te maken voor je lezer. Waar een infographic een spannende thriller of een boeiende roman is, is een datavisualisatie meer een encyclopedie: álle informatie is op een mooie manier toegankelijk, zonder plot, richting of boodschap. Zoals dit interactieve overzicht van The Wall Street Journal:

Impact gaat boven data

Deze infographic ging een aantal jaar geleden compleet viral. Een enorm volle plaat met vele tientallen, zo niet honderden logo’s. Een typisch voorbeeld van een infographic met een standpunt.

Het gaat hier immers niet per se om welk merk onder welke multinational valt, maar om de enorme hoeveelheid brands te laten zien die slechts onder een handvol grote bedrijven valt.

Je bent nooit te oud om te leren…

Een infographic die vooral opvalt door de vorm: cirkels geven de ‘carrière’ weer van een reeks (relatieve) laatbloeiers.

Met als uitsmijter een 89-jarige die debuteerde als marathonloper. Conclusie: je bent nooit te oud om te leren.

Robots, automatisering, een basisinkomen…

Een uitgebreide infographic over een actueel thema: robotisering en wat een basisinkomen daarbij kan betekenen. Een complex onderwerp met veel kanten. Zeker in de eerste helft wordt het verhaal goed opgebouwd (Netflix, anyone?). In het tweede gedeelte neemt helaas de tekst de overhand.

In dit geval zou een interactieve versie waar de lezer zelf kaderteksten met voorbeelden kan openen (bijvoorbeeld) een goede oplossing zijn geweest – om de spanningsboog ook daar in stand te houden.

Interactief beeld van de Fab Four

Een interactieve infographic/datavisualisatie biedt je de mogelijkheid om veel informatie op een leuke manier te ontsluiten. Bijvoorbeeld deze schat aan data over The Beatles en de 175 nummers die ze tussen 1964 en 1970 uitbrachten

Eén ring, zeven dragers…

Tolkien schiep zijn Midden-Aarde met een enorm oog voor detail op taalkundig, geografisch, cultureel en geschiedkundig gebied. Fans, zoals designer Emil Johansson, doen hun best om die wereld te vatten in kaarten, tijdlijnen en infographics, zoals deze. In één oogopslag zie je 4.800 jaar geschiedenis weergegeven, inclusief de bijbehorende geografie.

Ken jij nog andere mooie voorbeelden van functionele infographics? Ik hoor het graag!

Meer weten over infographics

Neem contact op met onze senior contentspecialist Erik via erik@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Tags:

Erik van Rosmalen About the author