Title Image

In 3 stappen van ‘A Perfect Mess’ naar een verhaal met succes

Netjes is niet spannend. Een beetje puinhoop wel. Veel bedrijven presteren juist enorm goed omdat ze over een geweldige mix van orde en wanorde beschikken. Een succesfactor die ook wel ‘A Perfect Mess‘ heet. Herkenbaar?

Een beetje wanorde is dus lekker, en jouw bedrijf vaart er wel bij. Maar, wanneer je dan een verhaal wilt brengen over het nieuwste product, de ins en outs van een baanbrekende technologie, of de onderbouwing van een veranderende visie of strategie… Waar begin je dan? En hoe leg je de puzzelstukjes in elkaar?

Bij het maken van verhalen en het creëren van content werken de contentspecialisten bij Fortelle vanuit een doordachte aanpak in 3 stappen: Absorberen, Selecteren, Formuleren. Ik vertel je graag wat meer over die 3 stappen. Hier gaan we:

STAP 1 – Absorberen

(We duiken in de materie)

Hoe dompelen onze contentspecialisten zich onder in jouw verhaal? Zodat ze de materie voelen, ruiken, beleven en ademen. En alles in zich opnemen wat zij nodig hebben om het verhaal te kunnen vertellen.

Hoe we in een onderwerp duiken varieert: per organisatie, per situatie. De methode die we kiezen is van tal van factoren afhankelijk. Hoe is informatie beschikbaar? Welke bronnen zijn er voorhanden? Kiezen we voor een interview? Op locatie of via een videocall (coronaproof)? Of gaan we een dagje meelopen op de werkvloer?

In andere gevallen verrichten we eigen deskresearch en bellen we voor tekst en uitleg gericht met enkele materiedeskundigen, binnen of juist buiten jouw organisatie. Of er ligt er al veel (misschien wel te veel?) documentatie waar we direct mee aan de slag kunnen? Alle informatie blootleggen. De vraag achter de vraag stellen. Blijven onderzoeken of er misschien ook níét voor de hand liggende input kan zijn. Om impliciet aanwezige informatie boven water te krijgen. Onze contentspecialisten zetten effectieve methoden in om alle relevante informatie in zich op te nemen.

STAP 2 – Selecteren

(We gaan op weg naar structuur)

Wanneer we de informatie in stap 1 hebben opgehaald, is de orde nog niet altijd direct duidelijk. In deze stap 2 selecteren we wat nodig is voor de structuur en het ontwikkelen van de content. We kunnen dat juist doordat we alle facetten in ons hebben opgenomen die een onderwerp in zich heeft. Structureren begint met het overzien van het totaal. Snoeien wat weg kan. Bepalen wat de hoofdzaken zijn. Wat is ballast? En wat zijn nou juist onmisbare bijzaken? We selecteren de smaakmakers voor een lekker verhaal.

STAP 3 – Formuleren

(We zetten de boodschap sterk neer)

Dan komt het slotakkoord. Het componeren van de content. En wat wordt de vorm? Schrijven we een tekst? Tekenen we een animatie? Of wordt het een video? We bepalen hoe je de boodschap krachtig, verrassend of juist vernieuwend formuleert en welk middel het meest aangewezen is. Wie je doelgroep is en hoe je hen op een aantrekkelijke manier bereikt, speelt daarbij een grote rol. We maken content crispy als het kan, en solide als het moet.

Bij formuleren gaan het schrijven, vormgeven en verpakken van een verhaal hand in hand.

En nu aan de slag? Wil jij in 3 stappen van ‘A Perfect Mess’ naar succesvolle content?

Samen met onze contentspecialisten denkt Martijn graag met je mee. Mail martijn@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Martijn Schillemans About the author