Title Image

Deze podcasts moet je luisteren

Bij Fortelle zijn we fan van podcasts. Dat had je waarschijnlijk al begrepen van onze eerdere blogs over dit audiofenomeen. Niet alleen ik, maar ook mijn collega’s dompelen zich regelmatig onder in een podcastserie. Dit zijn onze favorieten (in willekeurige volgorde):

Live Slow Ride Fast

(26 afleveringen, tijd per show: net zolang de makers het gezellig hebben)

Laurens ten Dam is een van de meest relaxte wielrenners in het profpeloton. En mede daardoor enorm populair. Van zijn levensfilosofie maakte hij een merk: Live Slow Ride Fast. In de gelijknamige podcastserie praat hij vanuit zijn schuurtje over het leven als prof. Het zijn ijzersterke uitzendingen waar het plezier vanaf spat.

Song Exploder

(153 afleveringen van 20 minuten)

Song Exploder haalt bekende en minder bekende popsongs uit elkaar en bouwt ze laag voor laag weer op, aan de hand van de mastertapes en interviews met artiesten. Welke keuzes werden gemaakt tijdens het schrijven en opnemen? Song Exploder laat het horen en sluit elke aflevering af met de integrale uitvoering van het nummer. Daardoor klinkt het als nooit tevoren.

De Brand in het Landhuis

(6 afleveringen, bijna 4 uur luisterplezier)

Deze serie van NPO Radio 1/NTR zorgt in een deel van Brabant voor flink wat commotie. Theatermaker Simon Heijmans onderzoekt de mysterieuze dood van de 80-jarige grootgrondbezitter Ewald Marggraff uit Vught. Met in de slotaflevering enkele stevige conclusies en beschuldigingen. Kom je niet uit Brabant? Ook dan is De Brand in het Landhuis door de spannende vertelvorm absoluut het luisteren waard.

Cases

(3 afleveringen van een half uur)

Deloitte Nederland zet journalistiek in om te laten zien welke kennis zij in huis heeft. Cases is een mooi staaltje van ‘thought leadership’. In seizoen 1 duiken de makers in de wereld van cybersecurity en reconstrueren ze hacks in het Nederlandse bedrijfsleven. Weten hoe de Rotterdamse haven gehackt werd? Cases zoekt het uit.

De Krokante Leesmap

(25 afleveringen van 40 minuten)

Je periodieke portie slap gezwets. In De Krokante Leesmap nemen Marcel van Roosmalen (auteur), Noortje Veldhuizen (3FM-producer) en Roelof de Vries (De Nieuws BV-presentator) tijdschriften door. Saai? Nee, het is lachen, gieren en brullen met die drie. Want informeren is absoluut niet hun doel. Jou laten lachen wél.

In Our Time

(al 20 jaar ijzersterk)

Wat er goed aan is, is de verpletterende eenvoud van het format: een presentator die zich goed heeft ingelezen en zich in drie kwartier laat bijpraten door een panel van drie autoriteiten (altijd professoren). Het gaat over werkelijk de meest uiteenlopende onderwerpen: van kwantummechanica tot een middeleeuws ridderverhaal, een Chinese wijsgeer of het trekgedrag van vogels.

Serial

(32 afleveringen van 50 minuten)

Hoog op veel favorietenlijstjes. En ook op de onze. Want wat kan maakster Sarah Koenig prachtig vertellen. En wat zijn de verhalen en personages spannend uitgewerkt. Je ziet ze zo voor je. Deze serie over Amerikaanse rechtszaken en het rechtssysteem zet je aan het denken en laat je niet onberoerd.

Ontdekken hoe podcasts kunnen bijdragen aan jouw contentstrategie?

Neem contact op met onze contentspecialist Niels via niels@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Niels van den Hoven About the author