Title Image

5 x online onthaasten…, jawel met drukwerk

E-mails, tweets, video’s, foto’s: dagelijks worden we overladen met digitale content. Hoe val je dan op? Met print!

Een sympathiek boekje voor leads met jouw corporate story. Een aantrekkelijk personeelsmagazine. Een boeiende trendpaper met de toekomstvisie van jouw organisatie. Offline ‘onthaasten’ in de continue digitale informatiestroom.

De ‘grote jongens’ snappen dat ook. KLM, Airbnb, Facebook, Uber, Amazon: allemaal brachten ze recent printmagazines uit. En de klassieker: IKEA drukt zijn catalogus nog altijd en laat deze bij je thuis bezorgen. En kijken we jaarlijks niet met zijn allen uit naar de kerstspecial van Allerhande óf van Proef?

Dit is waarom drukwerk nooit verloren gaat.

Print valt meer op

In de niet-aflatende stroom digitale content die vecht om je aandacht, is print een welkome verrassing. Tijdens een offline moment – het legen van je brievenbus – zit daar ineens die fraai gedrukte brochure tussen. Je slaat het meteen open of legt het even apart om het kort daarna te gaan lezen. De kans op zulk ‘uitgesteld’ lezen is een stuk groter dan bij weggeklikte likes, posts of e-mailnieuwsbrieven …

Print concentreert aandacht

Als je eenmaal het gedrukte boekje of anderszins bij de hand neemt, neem je meteen even tijd voor jezelf. Niks geen multitasking achter je scherm of afleidende pop-ups. Je bent even helemaal één met datgene dat je in je hand hebt. Zelfs als dat maar heel even is: voor een afzender is die exclusieve aandacht goud waard.

Jongeren omarmen print

Print is vooral iets voor de oudere doelgroep, is een veelgehoorde opmerking. Maar juist onder jongeren neemt print momenteel een vlucht. Brits onderzoek liet dit jaar zien dat ze steeds meer print gaan lezen. Zowel Generatie Z (18- tot 24-jarigen) als de leeftijdsgroep tot 35 jaar leest zelfs meer via printkanalen dan mensen in andere leeftijdscategorieën.

Wetenschappelijk bewezen

Diverse studies tonen aan dat je een gedrukte tekst beter onthoudt dan in digitale vorm. Lezen op papier wordt op grote schaal geassocieerd met een betere overdracht naar het langetermijngeheugen en een beter begrip van de essentie van het verhaal.

Bij het lezen op papier kan de lezer zich beter concentreren, is er minder afleiding en – we zeiden het net al – is er minder risico op onderbreking of multitasking.

Het vasthouden en ruiken van het papier verrijkt je begrip en het geheugen. Want meer zintuigen je aanspreekt, hoe beter het brein iets opslaat.

Het is persoonlijker

Print wordt als persoonlijker ervaren. Hoewel je digitale content (mailings) enorm kunt personaliseren, waarderen mensen het als er gedrukt materiaal in de bus valt. Daar is ‘meer moeite voor gedaan’ zegt het gevoel. Dat zien we ook terug in waarderingsonderzoeken naar personeelsmagazines die we recent voor opdrachtgevers verzorgden.

Het mag duidelijk zijn dat we onze voorliefde voor print niet onder stoelen of banken steken. En online content dan? Niet minder belangrijk hoor. Juist in de combinatie van online met print zit vaak de kracht.

Ook op zoek naar een opvallende printuitgave die jouw online activiteiten versterkt?

We gaan graag eens met je rond de tafel zitten. Neem contact op met onze contentspecialist Niels via niels@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

Niels van den Hoven About the author