Title Image

3 redenen waarom organisaties content uitbesteden

Ongeveer de helft van de organisaties in Nederland schakelt bij contentcreatie de hulp in van externe contentspecialisten. Dat doen ze voor het maken van tekst, (bewegend) beeld, vormgeving en audio. Daphne Snijders, derdejaars studente Communicatie aan Avans hogeschool, deed in opdracht van Fortelle onderzoek* naar de behoefte aan content outsourcing.

Als voornaamste reden om content uit te besteden noemen organisaties: gebrek aan tijd, zelf niet de juiste competenties in huis hebben en de behoefte aan een nieuwe invalshoek of een frisse kijk op de periodieke contentstroom. Aan het onderzoek deden organisaties uit onder andere de zorg, de industrie, de technologie, het onderwijs en de finance-sector mee.

1.

Gebrek aan tijd

Gebrek aan tijd is het belangrijkste bij de keuze voor content outsourcing. Op de vraag waarom organisaties content uitbesteden, gaf de helft van de respondenten aan dat regelmatig te doen, omdat ze er ‘simpelweg zelf geen tijd voor hebben’. Een ander deel zegt met name bij grotere communicatieprojecten hulp in te schakelen. Van de respondenten die aangaf content niet uit te besteden, zei een derde dit wel eens te overwegen. ‘Soms hebben we de tijd of capaciteit niet om een grote hoeveelheid content in een korte tijd te produceren’, was een van de reacties.

2.

Ontbreken juiste competenties

Of het nu gaat om tekst, (bewegend) beeld, vormgeving of audio. Elke vorm van content vraagt om input van specialisten. Zelf niet de juiste vaardigheden in huis hebben is voor organisaties dan ook een tweede belangrijke reden om contentcreatie uit te besteden. ‘De focus van medewerkers ligt niet bij het maken van content, maar bij bijvoorbeeld advies, strategie en projectmanagement. Een contentbureau met de juiste expertise levert dan al snel meer waarde.‘ En: ‘Het uitbesteden van content is nodig als we zelf de expertise niet in huis hebben voor bijvoorbeeld grote (eenmalige) producties, zoals animaties of videoproducties,’ waren enkele reacties.

3.

Frisse kijk externe contentspecialisten

Externe contentleveranciers kunnen voor een frisse kijk op een organisatie en haar producten of diensten zorgen. En dat kan zeer welkom zijn, geven de respondenten in het onderzoek aan. Een externe contentspecialist kijkt namelijk net iets anders, en vaak onbevooroordeeld, naar een organisatie. Met ‘die andere bril’ zien zij vaak bijzondere aspecten die voor de organisatie zelf alledaags en vanzelfsprekend zijn. Ook als organisaties continu een stroom aan content willen produceren, is de blik van externe partijen welkom.

Wie inschakelen voor contentcreatie?

Organisaties kunnen kiezen uit zeer uiteenlopende contentcreators. Wie schakelen zij in? Dat verschilt heel erg. Van communicatiebureaus en filmproductiemaatschappijen tot bureaus met online of social media expertise, en van zelfstandige tekstschrijvers tot contentbureaus met meerdere specialismen in huis.

Zichtbaar zijn is voor elke organisatie een must. Met goede, regelmatige content houdt een organisatie haar stakeholders op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe producten of diensten. Komt een organisatie zelf niet toe aan een regelmatige stroom van nieuwe, relevante content, dan zijn er altijd externe contentspecialisten die daarbij kunnen helpen.

Ook contentcreatie uitbesteden en overtuigd worden welke voordelen dat biedt?

Neem contact op met onze senior adviseur Martijn via martijn@fortelle.nl of bel (076) 530 24 30.

*Interesse in de resultaten van het onderzoek? Stuur een mailtje naar Daphne Snijders: daphne@fortelle.nl

Martijn Schillemans About the author