
10 praktische tips voor filmen met je smartphone
Zelf een video maken met je smartphone is echt niet zo moeilijk. Maar je moet wel een aantal basisregels onthouden.
Zelf filmen met je smartphone is absoluut wat anders dan gefilmd worden door een cameraploeg, maar ook met je smartphone kun je prima beelden maken. De kwaliteit van de meeste huidige smartphones is namelijk uitstekend.
Dus wil jij als organisatie snel een video voor social media maken of een video wilt delen met je collega’s via interne kanalen? Pak je smartphone en ga filmen! En houd daarbij onderstaande tips in gedachte.
1.
Film niet zelf maar vraag iemand anders je te filmen, liefst met de camera op een ministatief, of anders op een vlak oppervlak, voor stabiel beeld. Geen statief? Leun voor de stabiliteit tegen een muur of plaats beide ellebogen op een tafel.
2.
Film in landscape (liggend formaat). Wil je je video op Instagram posten, houd er dan rekening mee dat daar de zijkanten nog worden afgesneden.
3.
Gebruik geen digitale zoom, dit gaat ten koste van de kwaliteit. Bovendien is het heel lastig in te zoomen en tegelijk je smartphone stabiel stil te houden.
4.
Zorg voor wat marge aan de randen. Houd het te filmen object/de persoon in het midden van het beeld en laat de buitenste randen vrij.
5.
Film in zo hoog mogelijke kwaliteit: als je telefoon 4K ondersteunt, gebruik die optie dan. Je kunt dan in de nabewerking nog een optimale uitsnede in Full HD-kwaliteit kiezen.
6.
Een staande positie oogt actiever en alerter dan wanneer je zit. Zorg er wel voor dat de camera op ooghoogte staat, zodat je niet van onderaf gefilmd wordt. Kies je toch voor zitten, kijk dan uit voor achteroverleunen/onderuitzakken. Leun licht naar voren, bijvoorbeeld met de onderarmen op tafel.
7.
Laat degene die filmt de camera scherpstellen op je ogen. De meest smartphones stellen al automatisch scherp op gezichten en ogen.
8.
Ga niet voor een raam zitten, daglicht van opzij is wel mooi. Maar probeer te voorkomen dat je een mix van dag- en kunstlicht hebt, en ga niet recht onder een lamp zitten. Als er kunstlicht is dat op je schijnt, dan liefst schuin van voren buiten beeld.
9.
Ga niet vlak voor een muur zitten of staan. Probeer diepte achter je te creëren. Anders lijkt het letterlijk en figuurlijk alsof je met je rug tegen de muur staat.
10.
Gebruik een stille, afgesloten ruimte. Liefst met tapijt i.p.v. een harde vloer. Gordijnen zijn ook fijn voor de geluidsdemping (mits er voldoende kunstlicht aanwezig is). De cameramicrofoon pikt veel omgevingsgeluid op. Wees alert op airconditioning, zoemende computers e.d, maar ook slaande deuren verderop (die je normaal gesproken vaak niet bewust hoort).
Bonustip: print deze tips uit en houd ze tijdens het filmen bij de hand (klik hier voor de printbare pdf).
Veel plezier met filmen!
Toch hulp van Fortelle nodig?
Wil je de montage van je video laten doen door een professionele partij? Fortelle helpt je graag. Of wil je sparren over je script of een stapje verder gaan en een voice-over gebruiken? Met Fortelle kun je snel schakelen.